Minister over erfpacht in Amsterdam

Minister Spies schreef onlangs een brief over erfpacht in Amsterdam. De Minister antwoordt op vragen van Kamerleden. Die antwoorden komen er kort gezegd op neer dat de Minister het erfpachtbeleid in Amsterdam volledig aan de gemeente overlaat met betrekking tot de grond van de gemeente zelf. Het staat de gemeente dus vrij om grond in erfpacht uit te geven. De Minister laat zich niet uit over het feit dat de gemeente een monopoliepositie met betrekking tot grond in de gemeente zou hebben. Degene die zich benadeelt voelt, moet maar een klacht indienen bij de NMA. Aangaande verschillende typen contracten welke de gemeente hanteert voor erfpacht, heeft de Minister verder ook geen mening. De gemeente moet zich aan de wet houden en beginselen van behoorlijk bestuur.

De klacht wordt door de Minister ook gezien als een voordeel, in die zin dat de aanschafwaarde van onroerend goed daardoor goedkoper zou zijn. De koper koopt immers niet de grond, maar betaalt alleen jaarlijkse canon. Ook de aanzienlijke canonverhoging die zich in Amsterdam voordoet, is aan de Minister voorgelegd. Deze geeft aan dat de gemeente Amsterdam dit ruim van tevoren aankondigt. Vooral bij oude erfpachtcontracten kan de canonverhoging aanzienlijk zijn. Aangezien deze contracten er langzaam uit zouden lopen, zou dat probleem in de toekomst moeten afnemen, volgens de Minister. In geval van onenigheid over de nieuwe canon, zal deze altijd vastgesteld worden door drie onafhankelijke deskundigen, zo memoreert de Minister. De Minister verwacht dat bij de aanpassing van een model koopovereenkomst de specifieke kenmerken van erfpacht beter onder de aandacht zullen komen van aspirant kopers. De erfpachtboete die in Amsterdamse contracten is opgenomen, bijvoorbeeld om overtreding van de overeengekomen bestemming tegen te gaan, wordt vrijwel nooit opgelegd door de gemeente. De erfpachter kan altijd naar de rechter stappen om de boete aan te vechten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft erfpachtcriteria opgesteld ten behoeve van hypotheekfinanciering. Deze NVB-criteria zijn op 5 oktober 2011 gepubliceerd.  Het zijn softe criteria. Bestaande erfpachtcontracten kunnen aan deze criteria getoetst worden door een notaris. Iedere notaris in Nederland kan gevraagd worden door een erfpachter om een contract te toetsen. De Minister spreekt uit dat het gewenst is dat de gemeente Amsterdam bij het vernieuwen van erfpachtvoorwaarden rekening houdt met de NVB-criteria. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad Amsterdam om deze nieuwe voorwaarden erpachtcontracten in Amsterdam vast te stellen.

De volledige antwoorden zijn te vinden op de website www.rijksoverheid.nl “beantwoording kamervragen over erfpacht in Amsterdam”. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/05/14/beantwoording-kamervragen-over-erfpacht-in-amsterdam.html

Plaats een reactie