Stel vrijblijvend een vraag

vraag advocaat hoger beroep 2Als je een vraag hebt over een (lastige) juridische erfpachtkwestie mail je vraag dan naar Mark@blenheim.nl, dan probeer ik je spoedig een antwoord te geven. Voor kwesties over de waarde van een onroerende zaak moet een waarderingsdeskundige/taxateur raadplegen die ervaring heeft met erfpacht. Je kunt ook onze website checken.

6 reacties

  1. wij hebben op de veiling een pand gekocht met erfpacht.
    het betreft de begane grond van een appartementencomplex met 4 bovenwoningen.
    Het pand wat wij hebben gekocht mag dienst doen als woning of als winkel.
    De vorige eigenaar van ons pand is de erfpacht in 2008 aangegaan en heeft 95.000,00 ontvangen door de grond te verkopen.
    Inmiddels is hij failliet en met de noorderzon vertrokken.
    Gisteren sprak ik de bewoner van de tweede etage.
    Deze beweert dat zij nimmer toestemming hebben verleent om de grond in erfpacht onder te brengen.
    De vorige eigenaar heeft dit dus zonder medeweten van de andere 4 bewoners gedaan.
    Voor zover mij bekent zijn in een apprtementencomplex alle bewoners eigenaar van de grond, het dak etc. en kan er niet 1 bewoner besluiten om hier iets van te verkopen?
    Hoe is het mogelijk dat deze transactie tot stand is gekomen en zijn er mogelijkheden dit terug te draaien?

    Ter info, alleen het pand op de begane grond (wij dus) betalen erfpacht, de bovengelegen appartementen niet.

    • Beste Karin, dit is een hele vreemde zaak. Als het pand van de VVE is dan is alleen de VVE beschikkingsbevoegd. Ik begrijp niet dat een notaris aan deze transactie heeft meegewerkt. Deze transactie is vernietgbaar lijkt mij. Ik ben vastgoed advocaat en kan jullie hierbij assisteren. Als een van de bewoners een rechstbijstandverzekering heeft dan kan deze kwestie ook bij de verzekeraar gemeld worden. Als jullie een kopie van de notariel akte hebben van de grondtransactie en jullie koopakte dan zou ik daar naar kunnen bekijken zonder dat daar kosten aan verbodnen zijn. Je kunt mailen naar email mark@blenheim.nl. Je kunt ook een afspraak maken met mijn secretaresse via nummer 020 5210100.
      Met vriendelijke groet,
      Mark van Weeren

  2. Is het mogelijk om de canon maandelijks (dus vooruit) af te dragen? Iemand die maandelijks vooruit betaalt is niet nalatig toch?

    • In de erfpachtvoorwaarden is bepaald wanneer de canon betaald moet worden. Als eerder betaald wordt dan is bepaald dat is dat prima; dan ben je niet nalatig; integendeel dan ben je een voorbeeldig erfpachter.

  3. Ons flatgebouw is in Amsterdam in1956 op erfpachtgrond gebouwd. Het gebouw bevat 16 appartementen en 1 inpandig kantoor. Bij de nieuwe voorstellen van overgang naar een eeuwigdurende erfpacht staat het iedere eigenaar vrij om te kiezen voor een van de drie mogelijkheden. Wat zijn de consequenties voor de splitsingsakte? Als 1 flat over wil en de anderen niet, moet de oorspronkelijke akte worden herzien? Hoe staat het met het kantoor. Ik begrijp dat Amsterdam een andere regeling voor kantoren wil.

    • Dat hangt van de inhoud van de splitsingsakte af. De notaris zal dat moeten bekijken. Ik kan mij voorstellen dat alleen de erfpachtakte van het betreffende appartementsrecht wordt aangepast.

Plaats een reactie