Erfpachter moet van gemeente integer zijn

De gemeente Amsterdam zit groot in erfpacht. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Een enorme afkoopsom om eeuwigdurend canon af te kopen is immers in gelegenheid voor witwassen. Om maar wat te noemen. Dus de gemeente wil alleen integere erfpachters. Op zich begrijpelijk, wel meer regels voor erfpachters.

Advocaat erfpacht Bibob gemeente

Bibob-regels verwerkt in erfpachtcontracten

Niet alleen de erfpachter moet voldoen aan de integriteitsregels van de gemeente maar ook derden betrokken bij het erfpachtrecht. Dus als uw makelaar iets op zijn kerfstok heeft dan zijn de rapen gaar. Of als uw tussenpersoon die de financiering heeft geregeld een keer veroordeeld is geweest; het kan lastig worden. De gemeente heeft zichzelf het recht gegeven om ‘derden’ te screenen. De Wet Bibob wordt in feite op de gemeentelijke erfpacht toegepast. Sinds 2015 golden als de Beleidsregels Integriteit en Overeenkomsten (BIO) voor private overeenkomsten van de gemeente; de sinds 2017 is dat ook specifiek van toepassing op gemeentelijke erfpacht.

Integriteitsclausule: veelkoppig monster in nieuwe erfpachtcontracten gemeente

Daarom wordt er ook een uitgebreide integriteitsclausule in nieuwe erfpachtovereenkomsten opgenomen, meet een aanzienlijk hoeveelheid extra belastende voorwaarden voor de erfpachter. Daarin verklaart U, erfpachter, dat u een brave borst bent en op tijd uw belasting betaald. Nee, dat is geen grap.

Fragment integriteitsclausule erfpacht Amsterdam
Fragment uit uitgebreide integriteitsclausule erfpachtcontracten Amsterdam

De erfpachter verklaart bij ondertekening dat geen integriteitsrisico bestaat. Daar valt onder dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd, er geen vervolging tegen u loopt maar ook dat u tijdig uw belasting betaald! En dat ook gelieerde partijen, zoals een financier, mede-aandeelhouder of iemand waar u mij samenwerkt, voorbeeldige burgers zijn.

Opzeggen erfpachter die niet integer is

De erfpachter heeft onder het nieuwe integriteitsbeleid van de gemeente ook een meldplicht van alles wat niet integer zou zijn (“erfpacht verplicht zich te onthouden van niet-integere gedragingen”). De erfpachter of gelieerde personen kunnen gescreend worden; de gemeente kan het landelijk Bureau Bibob inschakelen. En als er iets niet pluis is volgens de gemeente dat kan de erfpacht worden opgeschort (hoe zou dat in de praktijk gaan?), ontbonden of opgezegd worden. Kortom de gemeente heeft er een politietaak bij. Ik kijk met belangstelling uit naar de eerste rechtszaak hierover.

Lees hier meer over weigering erfpacht wegens Bibob regels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s