Erfpacht en financieringsvoorbehoud

Een koper van een erfpachtwoning doet er verstandig aan een financieringsvoorbehoud overeen te komen in een koopcontract, zeker als het huis op erfpacht staat. De financiering van een woning op erfpacht laat nog regelmatig te wensen over.

Erfpacht advocaat over RVB taxatiemethode

Financieringsvoorbehoud maken bij koop woning op erfpacht

Een koper van een woning op erfpacht dient altijd een financieringsvoorbehoud te maken. Het kan namelijk lastig zijn financiering te krijgen, vooral al het om particulier erfpacht gaat. Erfpacht van bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam zou geen probleem moeten zijn bij financiering. Als koper wil je als dat nodig is het koopcontact kunnen ontbinden. Spreek een termijn van zeker 3 maanden af waarbinnen een beroep op het financieringsvoorbehoud gedaan kan worden. Vraag als koper tegelijk offerte bij verschillende banken.

Financiering erfpacht lastig door onredelijke erfpachtvoorwaarden

 

Doorgaans zit het probleem bij de financiering in de toepasselijke erfpachtvoorwaarden die onredelijke bedingen bevatten. De erfpachtvoorwaarden doorstaan dan ook niet de toets aan de Criteria van de NVB die getoetst kunnen worden door Notaris (erfpachtopinie) of een ErfpachtToets door mijn kantoor.

Verhoging canon bij verkoop onacceptabel

Wat ook kan gebeuren is dat de grondeigenaar tijdens het verkoopproces toestemming geeft voor de overdracht van het recht van erfpacht en daarbij nadere voorwaarden oplegt. Bijvoorbeeld een hogere canon. Dat hoeft de (verkopende) erfpachter niet te accepteren en koper ook niet, maar dat is soms lastig omdat de verkopende erfpacht er vanaf wil.

Lees ook over een kort geding inzake financiering op erfpacht: financieringsvoorbehoud woning op erfpacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s