AB2013: koper erfpachtwoning betaalt de rekening

Erfpachtvoorwaarden Amsterdam 2013
Vernieuwing erfpacht in Amsterdam uitgesteld

De nieuwe erfpachtvoorwaarden AB2013 van de gemeente Amsterdam malen van canonherzienieng een probleem voor koper en verkoper. Het idee om de canon te herzien op het moment dat een woning op erfpacht wordt verkocht is slecht voor de verkoper en goed voor de gemeente Amsterdam als grondeigenaar.

De gemeente heeft via indexeringen de stijging van grondprijs al door de erfpachter (voor) gefinancierd gekregen. Van die financiering zal de erfpachter niets terug zien nu te verwachten is dat canonherziening bij verkoop de verkoopprijs van de woning onder druk zet. Bij verkoop zal de gemeente Amsterdam door de canonherziening op basis van de actuele grondprijs nogmaals een geldbedrag incasseren. Het is in strijd met het goederenrechtelijk karakter van erfpacht, en de redelijkheid en billijkheid, om bij verkoop de canon te herzien. Dat beïnvloedt immers de koopprijs negatief. Dat is in de rechtspraak al bepaald. In de uitspraak van Rechtbank Zutphen, 111759 / HA ZA 10-1043; ECLI:NL:RBZUT:2011:BU6803 overweegt de rechtbank onder meer het volgende:

De erfpachter mag er dus op vertrouwen dat de in de akte neergelegde voorwaarden over de mogelijkheden tot wijziging van de canon voor hem blijven gelden tot het moment waarop het lopende erfpachttijdvak afloopt. Hierbij is van belang dat het goederenrechtelijke karakter van het erfpachtrecht met zich brengt dat de in voornoemde artikelen te lezen waarborg tegen onvoorziene verhogingen van de canon een zekere vermogenswaarde vertegenwoordigt en een verhoging van de canon bij overdracht van het erfpachtrecht de koopprijs in negatieve zin zou beïnvloeden, zodat het verweer van de grondeigenaar dat alleen een opvolgend erfpachter door de voorwaarde wordt geraakt, moet worden gepasseerd.

In deze zaak was Staatsbosbeheer de erfverpachter die er niet in slaagde de canon te verhogen op het moment dat de erfpachter wilde verkopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s