Afkoop van canon

Afkoop van periodieke betaling van canon biedt de erfpachter zekerheid voor de toekomst. Voor de periode dat de erfpacht is afgekocht hoeft geen jaarlijks canon meer voldaan te worden. Dat geeft in zekere zin financiële rust.
Erfpachtvoorwaarden

Afkoop is geen recht dat iedere erfpachter heeft. Of die mogelijkheid bestaat hangt af van de overeenkomst tussen erfpachter en eigenaar. Indien de toepasselijk erfpachtvoorwaarden zelf geen mogelijk bieden dan is het mogelijk dat erfpachtbeleid van de eigenaar afkoop (alsnog) mogelijk maakt. Of juist andersom: in de nieuwe erfpachtvoorwaarden AB2013 van de gemeente Amsterdam wordt de mogelijkheid van afkoop afgeschaft. Als afkoop mogelijk is van de canon kan ook plaatsvinden direct bij het sluiten van het erfpachtcontract. Als de afkoop in een later stadium plaatsvindt dan hangt de hoogte van de afkoopsom mede af van het moment in het reeds verstreken tijdvak waarop de canon wordt afgekocht.

Net als de rente op de hypotheeklening van een woning is ook de periodieke betaling van de canon fiscaal aftrekbaar. Dat geldt echter niet voor de afkoopsom van de afgekochte canon. Dat dient de erfpachter zich wel te realiseren. Dit nadeel kan voor de erfpachter een reden zijn om niet te besluiten de canon af te kopen voor langere duur. Informatie over fiscale aspecten van erfpacht is te vinden op de website van de belastingdienst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s