Herziening canon volgens actuele grondprijs

In twee recente uitspraken is bepaald dat bij verlenging van erfpacht de actuele grondprijs gebruikt mag worden voor de nieuwe canon. Ook mag de grondeigenaar nieuw erfpactvoorwaarden toepassen.

Geen recht op verlenging op basis van bestaande condities
Na het verstrijken van het tijdvak van de erfpacht is verlenging op basis van de geldende condities het beste alternatief voor erfpachter. De grondeigenaar zal voor een nieuw tijdvak op basis van actuele grondwaarde een canon willen laten vaststellen. Dat belang wordt door de rechter erkend in de zaak die een Vereniging van Eigenaars had aangespannen tegen de Gemeente Amsterdam als grondeigenaar. In de uitspraak van de gemeente Amsterdam van 5 juni 2013 (LJN: CA2189 op rechtspraak.nl) werd de gemeente Amsterdam in het gelijk gesteld en de vordering van de VvE van erfpachter afgewezen. De gemeente heeft een “gemeentebelang”: financieel rendement op basis van een marktconforme canon.

Financieel belang gemeente bij erfpachtwoningen
Financieel belang gemeente bij erfpachtwoningen

Canonverhoging, overgangsregeling en nieuwe erfpachtvoorwaarden
In de zaak waarin het Gerechtshof Amsterdam uitspraak (LJN:CA1789)deed werd het Hoogheemraadschap gedagvaard door een vereniging van erfpachters. De canon van der erfpachters was lange tijd niet verhoogd. Er mag volgens de rechter een ander grondslag toegepast worden bij wijziging van de canon die daarmee een factor 15 hoger wordt. Wel in combinatie met een overgangsregeling. Ook mogen nieuwe erfpachtvoorwaarden toegepast worden. Meer over deze uitspraak vindt je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s