Recht op eigen deskundige bij herziening canon

Een fout in de procedure voor benoeming van een deskundige kan de gemeente jaren later opbreken. Met als risico dat opnieuw getaxeerd moet worden om de canonherziening vast te stellen.

Recht om  eigen deskundige aan te wijzen
Bij de rechtbank Amsterdam loopt een geschil omtrent bouwbloksgewijze aanpassing erfpachtcanon. Een van de erfpachters was het niet eens met door pachters aangewezen deskundige. Het bezwaar van de erfpachter dat procedure niet correct is doorlopen wel terecht. Het betrof een deskundigenprocedure uit erfpachtvoorwaarden van 1915. Van de Gemeente mag verwacht worden bij wijziging van de hoogte van een canon, iets dat weinig voorkomt en ingrijpende gevolgen kan hebben voor de erfpachter, een reële mogelijkheid wordt verschaft om een eigen deskundige te kiezen, aldus de rechbank.

Taxatie ongeldig bij fout in procedure benoeming deskundige
De erfpachter moet er dan in ieder geval op kunnen vertrouwen dat inderdaad conform de procedure waartoe de Gemeente zelf heeft besloten voor gevallen als deze een deskundige is benoemd door in ieder geval de meerderheid van de erfpachters. Indien dat niet is gebeurd, is het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat de erfpachter gehouden wordt aan een taxatie van deskundigen die benoemd zijn zonder haar instemming. De gemeente mag in de procedure nu proberen te bewijzen dat de deskundige is benoemd door een meerderheid van de erfpachters van bouwblok.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam 13 februari 2013, LJN: BZ8518

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s