Erfpachtvoorwaarden en wijziging van omstandigheden

Het idee is dat een contract gewijzigd zou moeten worden als er sprake is van wijziging van omstandigheden. Dat klinkt ook heel logisch. Toch komt het in de praktijk bar weinig voor dat sprake is van zodanige wijziging van omstandheden dat een rechter op die grond een contract aanpast. Ik krijg als advocaat van erfpachters wel eens de vraag of de erfpachtvoorwaarden niet gewijzigd kunnen worden. Voor erfpacht is dat geregeld in artikel 5:97 BW. De rechter kan wegens onvoorziene omstandigheden na 25 jaar de erfpacht wijzigen of opheffen als ongewijzigde instandhouding van het erfpachtcontract in redelijkheid niet verlangd. Aan die voorwaarde zal niet gauw zijn voldaan. Er is weinig rechtspraak over. Zie voor verdere toelichting over dit wetsartikel:
https://erfpachtvragen.wordpress.com/art-597-bw-wijzigingopheffing-erfpacht/

Door de financiele crisis zou een erfpachter in de problemen kunnen komen. Dat  zal niet snel als onvoorziene omstandigheid aangenomen worden. Normale inflatie is volgens de rechter geen onvoorziene omstandigheid. Hyperinflatie ook niet zo heeft de rechtbank Utrecht bepaald. Ook het niet kunnen profiteren van (toekomstige) waardeontwikkeling is geen onvoorziene omstandigheid. Dat is een omstandigheid die besloten ligt in de erfpachtakte. Eeuwigdurende erfpacht is ook geen reden voor de rechter om na 25 jaar het contract te wijzigen. De rechter heeft in een dergelijke zaak bepaalt dat als je voor altijd overeenkomst dat ook voor altijd geldt.

Erfpachters die in actie willen komen tegen onredelijke erfpachtvoorwaarden doen er goed aan hun krachten te bundelen en een deskundige te vragen hun situatie te onderzoeken.

Advertenties

One comment

  1. Zojuist een casus vernomen, banken geven geen hypotheek op altijddurende erfpacht omdat in de akte staat: ‘Bij beëindiging erfpacht geen recht op vergoeding opstal’ Dat het ‘altijddurend’ is doet niet ter zake, Dit land is waanzinnig geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s