Noorse erfpachtwet onderuit bij Europese Hof

Een aantal Noorse grondeigenaren hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Staat Noorwegen. Zij hebben een procedure aanhangig gemaakt bij het Europese Hof voor de rechten van de mens nadat zij in Noorwegen uitgeprocedeerd waren. Het Europese Hof heeft op 12 juni 2012 uitspraak gedaan.

Het geschil betreft een wet over erfpacht die in 1996 door het Noorse parlement is aangenomen. Deze wet heeft de erfpachters (leaseholders) het recht gegeven hun erfpachtcontracten onder dezelfde voorwaarden te kunnen verlengen. De Noorse grondeigenaren voelen zich hierdoor benadeeld. Nadat zij waren uitgeprocedeerd in Noorwegen, hebben ze de zaak aangebracht bij het Europese Hof. De strekking van de Noorse Erfpachtwet komt er op neer dat grondeigenaren moesten accepteren, zelfs bij contracten die na 80 tot 100 jaar waren geëindigd, dat erfpachters konden afdwingen dat onder dezelfde voorwaarden het erfpachtrecht verlengd zou worden. Door de Noorse wet konden de grondeigenaren immers niet hogere grondwaarden te gelde maken.

Het Europese Hof heeft nu uitgemaakt dat deze Noorse wet een inbreuk is op de eigendomsrechten van grondeigenaren. De zeven rechters van het Europese Hof hebben onder meer overwogen dat het een onevenredige financiële last is voor de grondeigenaren. De rechtszaak is dus een duidelijke overwinning geworden voor de Noorse grondeigenaren. De Noorse Staat kan binnen drie maanden na de uitspraak nog hoger beroep aantekenen.

Hier te downloaden: http://www.fairhuurvoorverhuurders.nl/files/evrm/fairhuur-ehrm-noorwegen-arrest-12-6-2012.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s