Opzegging oude erfpachtcontracten en waardevergoeding van de opstal

Op grond van artikel 166 Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek blijft artikel 766 (oud) BW gelden voor een erfpacht die voor 1 januari 1992 is aangevangen. Dat betekent dat de erfpachter dan alleen een wegnemingsrecht heeft, tenzij in de akte van erfpacht een andere regeling is opgenomen. Dat is vaak ook het geval. Raadpleeg een advocaat als u twijfel heeft over uw rechtspositie. Dat neemt niet weg dat daarnaast met toepassing van het nieuwe recht zowel door de eigenaar als door de erfpachter op grond van artikel 5:87 BW kan worden opgezegd, hetgeen dan wel bij exploit moet gebeuren (zie vorige blog). Het bepaalde in artikel 5:87 BW gebaseerd heeft directe werking.

Artikel 5:99 bepaalt dat bij het einde van de erfpacht de erfpachter recht heeft op vergoeding van opstal, werken en beplanting. Dat geldt ook voor hetgeen reeds aanwezig was toe de erfpachter het contract met de igenaar aanging. Hoe de waarde getaxeerd moet worden is niet bepaald in de wet.

Een vordering op de voet van artikel 5: 99 BW tot vergoeding van de waarde van de nog aanwezige gebouwen, werken en beplantingen, die door de erfpachter zijn aangebracht of van erfverpachter  zijn overgenomen, stuit af op artikel 170 van de Overgangswet, dat artikel 5: 99 BW buiten toepassing verklaart voor een recht van erfpacht dat al bestond op 1 januari 1992.

De huidige wettelijke regeling voor erfpacht is dus niet zonder meer van toepassing op erfpacht contracten van voor 1992. De bepalingen van de Overgangswet dienen daarvoor geraadpleegd te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s