Erfpachters Terschelling nog steeds in geschil met Staatsbosbeheer

Een aantal erfpachters van Staatsbosbeheer op Terschelling kunnen de grond die zij in erfpacht hebben kopen. Die grond moet nu getaxeerd worden. Staatsbosbeer schakelt die taxateur van het Rijk in, de RVOB. En de opbrengst gaat ook naar het Rijk . De keurmeester gaat zijn eigen vlees keuren. De taxatie-instructie die gebruikt gaat worden zal tot veel te hoge taxaties leiden. Die instructie is zeer onredelijk en niet marktconform. De tweede kamer is inmiddels ingelicht. De erfpachters hebben een erfpachtdeskundige ingeschakeld om te trachten tot marktconforme taxtie te komen.

De brief aan de Tweede Kamer zegt genoeg; een citaat uit de brief:

SBB heeft de waardebepaling overgedragen aan Het RVOB (Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf). Hun taxatie-instructie gaat uit van ficties als:  ‘ook al is de grond in erfpacht uitgegeven, de erfpacht moet worden weggedacht’, ‘ook al is de grond bebouwd, de opstal moet worden weggedacht’ en ‘ook al is er een erfpachtovereenkomst gesloten, wij zien de waarde van het bloot eigendom als 100% van de volle vrije grondwaarde, alsof er geen erfpachtovereenkomst bestaat’.

Aan de zorgen van de erfpachters is de laatste jaren door SBB op geen enkele wijze tegemoet gekomen. Er is geen tweerichting verkeer tussen de erfpachters en SBB op gang gekomen. Voor het tot stand brengen van een taxatiecommissie, die het vertrouwen geniet van beide partijen, is geen moeite gedaan. Het advies van Groothuis (en Zevenbergen) was politiek slim, maar schoot inhoudelijk op allerlei punten te kort. De zogenoemde ontwikkelagenda, waaraan gewerkt is, vertoont een wisselend beleid per gemeente. Het recente rapport van Grontmij is slechts een verzameling van losse informatie, waaruit onderzoektechnisch geen conclusie valt te trekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s