De notaris krijgt bij erfpacht extra pet op

Gaat de notaris erfpacht weer vlot trekken? Het is de bedoeling dat de notaris gaat toetsen; de verkoper kan hem vragen zijn erfpachtsrecht te toesten. De vraag is of dat gaat werken en of de notaris dan nog wel onafhankelijk is als hij de verkoper “adviseert” over zijn erfpachtsrecht. De notaris moet onafhankelijk tussen de verkoper en koper instaan. Blijft dat zo?

Lees wat de website van de notaris er zelf over mededeelt:

Notaris krijgt rol bij toetsing financierbaarheid erfpacht

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft op 5 oktober 2011 het rapport van de ‘Werkgroep criteria financierbaarheid bestaande erfpachtrechten’ gepubliceerd. De werkgroep heeft vijf criteria ontwikkeld voor bestaande erfpachtcontracten. De criteria gaan vanaf november 2011 in. Particuliere erfpachtrechten van woningen die aan de opgestelde criteria voldoen, zijn in beginsel financierbaar.

De criteria hebben onder andere betrekking op de duur van het erfpachtrecht en de vergoedingsregeling, de canon en canonaanpassing, en de wijze waarop de erfpachtvoorwaarden kunnen worden gewijzigd.

Toetsing door notaris
Een verkoper van een erfpachtrecht kan aan een ‘deskundige’ vragen zijn erfpachtvoorwaarden aan de criteria te toetsen. Het rapport vermeldt over de toetsingsprocedure onder meer: ‘Daarbij is van belang dat de toetsing dient te geschieden door een partij die beschikt over de vereiste deskundigheid. Gelet op onder meer de specifieke deskundigheid van de notaris, de rol die de notaris heeft bij de vestiging en overdracht van erfpachtrechten en de hoogte van de dekking van de voor de notaris verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zal de toetsing in ieder geval door een notaris kunnen worden gedaan.’

Opinie ontwikkelen
De uitkomst van de toetsing wordt vastgelegd in een ‘Opinie’. De NVB en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ontwikkelen samen een model voor deze opinie. Naar verwachting kan het notariaat vanaf eind november 2011 deze opinies gaan afgeven.

Modelerfpachtbepalingen
Een tweede werkgroep, waar ook de KNB aan deelneemt en die is gericht op na 1 april 2012 te vestigen erfpachtrechten, heeft besloten om een aantal modelerfpachtvoorwaarden op te stellen. Partijen die ervoor kiezen van zo’n model gebruik te maken, verzekeren zich van evenwichtige erfpachtvoorwaarden. Erfpachtrechten, gebaseerd op deze modellen, zullen dan ook in beginsel financierbaar zijn. De modellen van deze tweede werkgroep worden in het voorjaar van 2012 verwacht. Dit is van de website:
http://www.knb.nl/nieuwsberichten/notaris-krijgt-rol-bij-toetsing-financierbaarheid-erfpacht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s