Voorkeursrecht

Een gemeente kan een voorkeursrecht vestigen op de opstallen of grond. Die bevoegdheid is ontleend aan de Wet Voorkeursrecht Gemeenten.
Dat betekent dat als de eigenaar wil verkopen het onroerend goed eerst moet aanbieden aan de gemeente.

De wet voorkeursrecht gemeente regelt de procedure die de gemeente moet volgen indien een onroerende zaak waar het voorkeursrecht op rust wordt aangeboden aan de gemeente.

Het voorkeursrecht is ingeschreven in het Kadaster. U kunt de onroerende zaak niet overdragen zonder toestemming van de gemeente. De notaris die voor overdracht kan in het kadaster zien dat het voorkeursrecht is gevestigd.

Er zijn een aantal gevallen waarin de het voorkeursrecht geen effect heeft, bijvoorbeeld als er een optie overeenkomst die in ingeschreven in het kadaster, verkoop in het kader van een echtscheiding of testament, of een verkoop aan bloed- en aanverwanten.

De gemeente kan na vestiging van het voorkeursrecht ook een stap verder gegaan en een bod doen op het onroerend goed. Daarmee is eigenlijk de eerste stap gezet naar een onteigeningsprocedure. In geval van onteigening moet de gemeente eerst trachten in overleg met de eigenaar tot een schadeloosstelling te komen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s