Onredelijke voorwaarden in erfpachtcontracten

In een artikel in het Financiel Dagblad van 18 juni 2011 is dat goed onder woorden gebracht door Peter Jager in het artikel genaamd: ” Aan erfpacht op zichzelf mankeert niets, maar wel aan de erfpachtvoorwaarden”. Zie http://www.fd.nl.

Het gaat al mis bij de de zgn. depreciatie, het in minder brengen op de grondwaarde van alle beperkingen van de erfpacht. In de discussie over de erfpacht op de waddeneilanden stelt de minister dat dit 25% zou zijn. Het hoogste rechtscollege jaren terug al bepaalt dat 45% zou moet zijn.

Andere onredelijke voorwaarden die de canon van erfpacht flink verhogen is de opslag voor “risico “en beheer. Of een inflatievergoeding die ook in de canon wordt verwerkt.

Daarom concludeert Jager in zijn artikel :

“Bij een correcte depreciatie van de grondwaarde, het tegengaan van meervoudige inflatievergoeding en van onnodige opslagen op het canonpercentage, is de angel uit het probleem. Rest een kritische analyse van de financieringserfpacht en het voorkomen van machtsmisbruik bij afloop van tijdelijke erfpacht. Een wettelijk recht op verlenging van tijdelijke erfpacht zou erfpachters veel leed besparen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s